Al voltant dels viatges en avió hi ha molta normativa sobretot pel que fa a la seguretat que afecta tota la logística de viatjar amb nens. Per exemple en si podem o no portar menjar per a ells, com poden volar amb totes les mesures de seguretat, … cap de les normatives són per què sí i hem intentat respondre el per què de moltes coses amb la Silvia, pilot d’avions i una de les ànimes del projecte KidsGoFly, que han editat els logbooks perquè nens i nenes tinguin un registre de vols propis.
Sobre el menjar i medicaments a l’avió
En quins països i aeroports hi ha més impediments per portar menjar pels nens als controls de seguretat? Fins a quina edat els nens poden volar sense restriccions de líquids?
El control de seguretat infantil en els aeroports varia segons el país i la companyia aèria.
No hi ha una edat límit per passar líquids com llet, aigua o sucs per a nens a través del control de seguretat de l’aeroport. Els pares poden portar una quantitat raonable d’aquests líquids per a ús del nen.
No obstant, és important tenir en compte que aquests líquids han de sotmetre’s a una revisió de seguretat addicional en el control de seguretat de l’aeroport. Això canviarà al 2024, on ja no caldrà passar controls de seguretat especials per líquids.
No podem assegurar quin país posa més impediments, però dos dels que funcionen millor i estan millor gestionats son el de Zurich i el Changi de Singapore.
Per pujar a l’avió una ampolla d’Apiretal/Dalcy (o algun paracetamol)? És necessari portar recepta mèdica?
Es permet portar medicaments líquids a bord de l’avió, en quantitats raonables per al seu ús durant el vol. És possible que es sol·liciti una recepta mèdica o un informe mèdic que justifiqui la necessitat de portar aquells medicaments.
És recomanable consultar la regulació de la companyia aèria abans de viatjar amb medicaments per evitar possibles problemes al control de seguretat de l’aeroport o durant el vol.
Si viatjo amb medicaments que necessiten nevera, els puc posar a la nevera de l’avió?
Podeu sol·licitar a la tripulació del vol si en els vols més llargs poden ajudar-vos i guardar-lo a la nevera o deixar-vos gel per poder-ho mantenir fresc. Però per assegurar us recomanem portar una bossa de refrigeració que mantingui la temperatura durant els vols curts o en el cas que la tripulació no pugui ajudar-vos.
Si em trobo malament, la tripulació em pot oferir algún medicament?
La tripulació de cabina està capacitada en primers auxilis i pot ajudar en situacions com mal de cap lleu, malestar estomacal o altres malestars menors proporcionant medicaments com analgèsics, antihistamínics o altres medicaments de venda lliure que estiguin disponibles al servei de cabina. De totes maneres, els medicaments disponibles son limitats, recomanem, si tens preocupacions sobre la teva salut durant el vol, portar els teus propis medicaments i consultar amb un professional mèdic abans del viatge per obtenir orientació sobre com gestionar situacions de salut durant el vol.
No podem assegurar que la tripulació de cabina tingui a bord el medicament que necessites o que tinguin autorització per administrar-lo.
Puc demanar un got d’aigua gratuït a totes les companyies?
Si tens set o necessites aigua, no dubtis en demanar un got d’aigua a la tripulació de l’avió. Tot i que no tenen cap obligació a donar-te aigua, hi ha moltes companyies que si ho necessites et facilitaran un got ple, en els vols curts. En els vols més llargs, normalment no posen cap problema i en pots demanar tants com vulguis.
Si necessito escalfar un biberó o un puré ho puc demanar a la tripulació?
Sí, els biberons o purés que estiguin en envasos aptes per a forns de convecció (vidre, alumini o silicona) es poden escalfar a l’avió. Tot i que la tripulació no té cap obligació de fer-ho, si poden, intentaran ajudar-te.
Recorda que no tots els avions porten forns, i/o de vegades estan inoperatius.
Sobre la seguretat durant el vol
Si viatgem amb una cadira de retenció infantil a l’avió, els nens han d’anar asseguts tot el viatge i durant l’aterratge o turbulències?
La normativa per als nens que vagin o no en cadira de retenció infantil és la mateixa que els adults. Només ens podem aixecar quan s’apaga la llum dels cinturons i seguint sempre les indicacions de la tripulació.
Què pot passar si no ens posem el cinturó de seguretat?
El cinturó de seguretat a l’avió l’hauríem de fer servir en tot moment, sense importar l’etapa del vol en la que ens trobem, estiguem adormits o desperts.
El cinturó de seguretat ens protegeix de patir qualsevol dany en cas de qualsevol incidència o de CAT (Clear Air Turbulence), turbulències invisibles que no son detectables pels pilots ni pels instruments de bord i que degut al canvi climàtic cada dia son més freqüents i fortes.
Les companyies aèries són responsables de qualsevol dany o lesió que pateixin els passatgers durant l’embarcament, el desembarcament i sempre que el passatger es trobi a bord de l’avió, tal com s’indica en el Conveni de Montreal i el Reglament (CE) 2027/97 (modificat pel Reglament n.º 889/2002). No obstant això, les aerolínies estan excloses de qualsevol responsabilitat quan els passatgers incorren en negligències i no compleixen les condicions legals de la companyia aèria, com podria ser el cas de no portar posat el cinturó de seguretat.
Aquestes condicions legals es troben a la web de cada aerolínea; com per exemple Volotea (VOLOTEA | Condiciones Generales de Transporte) o Vueling (Condiciones de transporte – Vueling
Si viatgem amb un infant de 2 anys i té el seu seient propi, pot volar igualment a la meva falda? en quins casos hem de posar-li el cinturó al seu seient? No és més segur que es pugui asseure amb mi en cas de turbolències?
A la majoria de les companyies aèries, a partir dels dos anys, un infant deixa de ser considerat bebè i passa a ser considerat nen/a, disposant del seu propi seient. Per tant, la companyia aèria ja no proporciona cinturons de seguretat per a nadons ni armilles salvavides.
De totes maneres, recomanem revisar la política de seguretat per a nens de cada companyia aèria, ja que algunes podrien tenir normatives diferents. En lloc de tenir en compte únicament l’edat, és possible que es consideri el pes i la mida de l’infant.
Per què en alguns avions no hi ha fila 13?
Algunes aerolinies, degut a la creença en algunes cultures de que el número 13 porta mala sort, han eliminat la numeració 13 dels seus seients. Les files salten del número 12 al número 14. Aerolinias com Iberia, Air France, Singapore Airlines, Ryanair no tenen fila 13 als seus avions.
Es pot asseure qualsevol persona a una sortida d’emergència?
Quan parlem dels seients que es troben a les sortides d’emergència hem de saber que aquests tenen restriccions i no tothom hi pot seure. Aquestes restriccions varien segons les polítiques de cada aerolínia, però normalment inclouen:
- Menors d’edat o persones amb mobilitat reduïda: Aquelles persones amb discapacitat o limitacions físiques que podrien impedir-los d’ajudar en una evacuació d’emergència no poden seure a aquestes files.
- Persones amb limitacions lingüístiques o de comprensió: Si una persona no entén l’idioma dels anuncis de seguretat o si té dificultats per comprendre instruccions en cas d’emergència, podria no ser adequada per a aquestes posicions.
- Persones amb altres limitacions que puguin interferir en l’assistència en una emergència: Això inclou persones amb discapacitats auditives, visives o altres limitacions físiques que puguin interferir amb l’assistència durant una evacuació d’emergència.
Es pot asseure un nen sol en una fila? com s’han de distribuir les famílies? La normativa de vol reconeix el dret a les famílies a poder seure juntes sense haver de pagar? Què passa si no volem pagar? podreu seure amb els nostres fills?
Les polítiques sobre els nens que viatgen sols o la distribució de les famílies dins de l’avió varien en funció de l’aerolínea i les circumstancies de cada vol. De totes maneres, hi ha consideracions generals:
- Normalment, al moment de la reserva, es pot sol·licitar o seleccionar els seients que es desitgin. De vegades no és possible degut a la disponibilitat dels seients i en altres ocasions, hi poden haver seients restringits com per exemple les sortides d’emergència.
- Si la reserva inicial no acomoda els membres de la família junts, es pot demanar a l’agent de la porta d’embarcament o a la tripulació de cabina un cop a bord de l’avió, si hi ha seients disponibles que us permetin seure junts. De totes maneres, aixó depèn de la disponibilitat i de la decisió final de la tripulació de cabina.
Sobre cotxets i equipatge extra
A totes les aerolínies podré pujar amb cotxet de nadó apte per a la cabina de l’avió?
La majoria de les aerolínies permeten als passatgers portar un cotxet de nadó que sigui apte per a la cabina de l’avió a bord del vol, sempre que compleixi amb les seves polítiques i dimensions establertes.
Recomanem revisar les polítiques de l’aerolínia en concret sobre els articles per a nadons i cotxets de nadó per assegurar-te que compleixis amb els requisits i evitar sorpreses a l’últim moment.
Si el meu fill té més de 2 anys, puc facturar gratuïtament el cotxet i el seient de retenció infantil també? Fins a quina edat els puc facturar sense cost?
Les polítiques de les aerolínies varien pel que fa a la facturació gratuïta del cotxet i del seient de retenció infantil. Per tant, per poder planificar millor el viatge, recomanem consultar directament amb l’aerolínea amb la que viatjaràs per conèixer les seves polítiques exactes sobre la facturació gratuïta d’aquests objectes o consultar la seva pàgina web.
Es poden fer fotos i vídeos dins de l’avió?
En general, es permet prendre fotos i vídeos dins de l’avió per a ús personal, com a records o per compartir en xarxes socials. No obstant, és important respectar la privacitat dels altres passatgers i de la tripulació en tot moment.
En alguns casos, pot haver-hi restriccions en la presa de fotografies o vídeos durant l’enlairament i l’aterratge, ja que aquests són moments crítics de l’operació del vol i es requereix que tots els passatgers prestin atenció a les instruccions de la tripulació.
És possible que algunes aerolínies tinguin regulacions específiques sobre la presa de fotografies o vídeos en l’avió, per la qual cosa és important verificar amb la tripulació de cabina o revisar les condicions legals que es troben a la web de cada companyia aèria.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…