Marràqueix sempre és una bona escapada per fer a l’hivern, si ja coneixeu la ciutat de Fes, la nostra preferida. Els vols poden ser molt econòmics i és la capital turística del Marroc per excel·lència, així que hi ha molt allotjament i podeu trobar bons preus. Nosaltres ho vam combinar amb l’experiència d’una nit al desert d’Agafay, que és a 30 quilòmetres, perquè ens sobraven un parell de dies però no en teníem prous per anar fins al Sàhara. En aquest post us expliquem com preparar un viatge a Marràqueix i en aquest tot el que podeu fer a Marràqueix 3 dies amb nens.
La nostra ruta
5 dies a Marràqueix:
Dia 1 Marràqueix: la plaça Jemaa el Fna, jardins Majorelle i mesquita Koutubia
Dia 2 Marràqueix: tour guiat, Palau Badia, soc i plaça Jema el Fna
Dia 3: desert d’Agafay
Dia 4: desert d’Agafay i tornada a Marràqueix
Dia 5 Marràqueix: visita a la madrassa Ben Yousef i el Jardí Secret
Pressupost
Pressupost del nostre viatge a finals de gener per a 2 adults, 1 nen i 1 bebè
Bitllets de Vueling: 210 euros (tarifa bàsic sense equipatge de mà, amb motxilles)
Allotjament: 321 euros riads a Marraqueix
Trasllat al desert: 75 euros
Nit i sopar al desert d’Agafay: 151 euros
Activitats i restaurants: 290 euros
Total: 1.047 euros
Coses que cal saber per anar a Marràqueix
Vols
Des de Barcelona hi ha vols directes amb les companyies low cost Vueling i Ryanair. és un vol curtet, de dues hores i poc, i per tant no es fa gens pesat! Hi ha freqüència gairebé diària, així que podreu triar dates sense problema. Heu de saber que pel vol de tornada a Barcelona, no podreu fer chekin online perquè l’aeroport de Marràqueix (que és super modern) no ho permet. Haureu d’anar als mostradors de facturació amb temps per fer-ho allà. Hi ha un control molt gran de passaports amb cues llargues (si hi aneu amb nens, el personal us permetrà saltar-vos-les) i el control d’equipatge. Paciència que són cues grans. Sapigueu que si teniu dron, al marric no estan permesos sense una autorització prèvia i que a la sortida de l’aeroport us faran un control de l’equipatge.
Temperatura
És una bona opció per escapar-se del fred intens de l’hivern. Nosaltres hi vam viatjar a finals de gener i vam trobar temperatures primaverals (15-20 graus) però a l’estiu hi fa calorassa (40-45 graus). Així que una bona època per anar-hi és tardor-hivern-primavera. Hi plou uns 20 dies l’any, normalment entre novembre i març.
Documentació necessària
Per anar al Marroc cal fer-ho amb el passaport en vigor i ara mateix no demanen cap requisit relacionat amb la Covid, més enllà d’omplir un formulari de salut en arribar per si hi ha algun contagi.
Diners
La moneda del Marroc és el dirham però en molts llocs, us acceptaran també euros per pagar (per exemple en restaurants o botiguetes). Al mercat del soc i als taxis, haureu de pagar en metàl·lic, per tant us recomanem que treieu diners en caixers. En trobareu al centre de la ciutat, al voltant de la plaça Jemaa el Fna n’hi ha diverses. Nosaltres sempre fem servir la targeta Revolut que no ens ha fallat mai i es poden treure 200 euros al mes de qualsevol caixer del món sense comissions. A la majoria de restaurants grans i als riads, accepten pagaments amb targeta.
Assegurança de viatge
No hi aneu mai sense una assegurança de viatge, ja que no podreu accedir als serveis mèdics de manera gratuïta. Nosaltres fem servir sempre les assegurancies de Iati, en concret Iati familia, per la qual tindreu un descompte del 5% en aquest enllaç. Un assegurança de viatge per 5 dies al Marroc per a tots quatre ens va costar 51 euros, 10 euros al dia per tots 4.
Important: bebeu sempre aigua d’ampolla, no de cap aixeta. Feu-ho també per rentar-vos les dents per evitar mals de panxa. Nosaltres ens vam endur també suero per la diarrera, per si de cas, tot i que no ho vam haver de fer servir.
Internet al mòbil
El que també us caldrà són dades al telèfon mòbil. Quan sortiu dels controls de passaports de l’aeroport trobareu un parell de paradetes de dues operadores de telefonia que us oferiran aquest servei. Nosaltres anàvem amb els deures fets de casa perquè portàvem una e-sim d’Holafly. Costa 29,90 euros per 5 dies i no cal treure la targeta sim física perquè s’instal·la escanejant un codi QR. Ho pots instal·lar abans de marxar i quan arribes al Marroc, vas a la configuració del telèfon i només cal activar-la. És molt més còmode que fer tràmits amb passaport i pagaments en aquestes oficines de els companyies que trobareu allà. Amb aquest enllaç tindreu un 5% de descompte addicional per comprar una targeta e-sim a Holafly amb el codi ELMONENSESPERA.
Com anar de l’aeroport al centre de Marràqueix
Finalment, un darrer preparatiu pel viatge és el trasllat entre l’aeroport i el vostre allotjament. Si heu escollit un riad, us recomanem contractar un trasllat amb Civitatis. Nosaltres vam preguntar als dos riads on vam estar i ens demanàven 20 euros per un taxi organitzat per ells perquè ens vingués a buscar a l’aeroport. En canvi, el trasllat amb Civitatis costa 15,10 euros, així que surt més econòmic (hi ha possibilitat de contractar un cotxe de 4 places, de 7 places o minibus de 14 places).
En sortir a l’exterior de l’aeroport a la porta davant l’aparcament, trobareu un munt d’homes amb cartellets que esperen els seus clients (prèviament li heu de dir a Civitatis l’hora d’arribada i el nom). Busqueu el vostre nom entre els cartellets i serà el vostre conductor (com que ja ho haureu pagat, us estalviareu el procés de regateig amb el conductor, us assegureu que és una empresa sèria i vehicles en condicions). La veritat és que a través de la plataforma Civitatis teniu l’opció de demanar cadiretes al cotxe, però cap dels dos conductors que ens van servir en portaven (les cadiretes al cotxe no s’usen habitualment en taxis). Però no patiu que l’aeroport és al centre de la ciutat (es veuen les cases i mesquites des de la mateixa pista d’aterratge) i en 10 minuts sereu a la medina. Sapigueu que els riads acostumen a ser dins de les muralles i no us podran deixar a la porta del vostre riad. Segurament us acostaran fins a la plaça o carrer més proper i us indicaran.
Allotjament: riads que us recomanem a Marràqueix
Els riads són cases d’hostes. És l’allotjament més abundant a Marràqueix i, de fet, els hotels com a tal escassegen i són cars. Per tant, els riads són la manera més econòmica d’allotjar-vos a la ciutat. ‘Riad’ vol dir oasi i és exactament això: una casa amb pau i silenci enmig del bullici de la medina.
Riad Tizgui Celine
El riad Tizgui Celine val la pena pel tracte i la seva bona ubicació, però sapigueu que no s’hi pot anar amb menors de 5 anys. Ens van explicar que és un tema de soroll, ja que les habitacions donen totes a un pati interior on hi ha el menjador i volen evitar xivarri. La veritat és que nosaltres ens hi vam poder allotjar perquè era entre setmana i no hi havia més hostes aquelles dues nits, però és una política seva que no compartim.
A banda d’això, us el recomanem moltíssim perquè són molt amables, cuinen de meravella i està molt ben situat, a 5 minuts de la medina però també molt a prop de la plaça Flerbantiers, una de les vies d’escapament del centre laberíntic. Nosaltres vam estar en una habitació triple (l’Elna dormia amb nosaltres al llit doble) amb bany propi amb dutxa. Hi ha una terrassa superior amb piscineta, hamaques per descansar i prendre el sol. Vam pagar 250 euros per 2 nits, en una habitació triple, amb esmorzar i sopar.
Per esmorzar ens van servir fruita i també les típiques ‘creps’ que es diuen m’samen per combinar amb mel, sucre o melmelades. Per sopar ens van fer mandonguilles amb arròs, amanides i tajine. Boníssim, de veritat.
Riad Lila
La darrera nit abans de tornar a Barcelona vam allotjar-nos a un altre riad i vam provar el riad Lila. Super bé, l’únic inconvenient és que és més complicat arribar-hi. És a prop de la plaça Jemaa el Fna però haureu d’arribar-hi per un carreró que no és el que us proposarà Google Maps. Us ho deixem indicat al nostre mapa (i feu-nos cas abans de semblar perduts i que us persegueixin els nens amb intenció de voler-vos acompanyar a canvi de diners…).
El riad Lila té un menjador gran també al celobert i a la terrassa, on hi ha sofàs i una petita piscina per l’estiu. Ens van donar una habitació a dalt de tot així que teníem sortida exterior, molt millor que al pati interior. Ens van potrar fins i tot l’esmorzar a la terrassa així que vam estar molt tranquils.
Per sopar ens van servir una espècie de pisto fet amb esbargínia amb curri i un pollastre amb patates fregides casolanes brutals.
Curiositats sobre Marràqueix
- Marràqueix té una alcaldessa dona. Va ser la princpera ciutat del Marroc a tenir-ne. Es diu Fatima-Zahra Mansouri, és advocata i té 47 anys
- Encara podreu trobar refrescos marca Mirinda
- Els autobusos urbans son Alsa
- Els gats són sagrats: ho recull l’Alcorà n’hi ha un munt pels carrers
- És habitual veure homes agafats de la mà. És un gest d’amistat. En canvi, és molt improbable que veieu un home i una dona agafats de la mà
- No es pot saludar amb l’esquerra, es considera una mà impura
- Al Marroc es pot esquiar, hi ha pistes a l’Atlas, amb resorts i tot
No viatgis sense una bona assegurança de viatge
5% de descompte a les assegurances Iati
- Assegurances especials per famílies que inclouen atenció telefònica
- Cobertura a tot el món i possibilitat de múltiples països
Compra una targeta per tenir accés a internet al mòbil
5% de descompte a Holafly
- Codi de descompte: elmonensespera
- Instal·la una e-sim amb un QR i activa-la quan arribis al destí (no és una targeta física)
La targeta per viatjar amb les comissions més baixes
Targeta Wise gratis
- Fins a 200 euros al mes per retirar diners de qualsevol caixer del món gratis
- No cal vincular-la a cap banc, és de prepagament
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…