La Cerdanya és la vall més gran del Pirineu català i, per la seva amplitud, una de les comarques que més hores de sol té. I aquesta virtut cal exprimir-la! per això us proposem contemplar les vistes de la Cerdanya, ja sigui estiu, tardor, primavera o hivern, des de 13 punts de vista. 13 miradors que us hem classificat entre els que són de fàcil accés amb cotxe o els que hi haureu d’arribar després d’una lleugera caminada.
Miradors de fàcil accés
1.Mirador de la Guingueta d’Ix (Bourg Madame)
Un dels millors miradors de la Cerdanya és el del Pla de Dalt a la Guingueta d’Ix. Hi arribareu per la carretera C-1 entre Bourg Madame i Sallagosa, en un trencar direcció a Càldegues (RN 116). Aviat veureu un plafó explicatiu i podreu aparcar el cotxe al voral de la carretera. Hi ha vistes de 360º de l’altiplà de la Cerdanya i tots els seus pics, des del Carlit, al Puigmal, la Tossa d’Alp i el Cadí al fons. Hi ha una bonica panoràmica especialment de Puigcerdà, predominat pel campanar de Santa Maria. Si hi aneu especialment a l’estiu, trobareu els camps engroguits, pel blat assecat. És un molt bon lloc per veure una posta de sol. Més informació en aquest post.
2. Mirador del Cap del Ras (Bellver de Cerdanya)
L’accés fins a aquest mirador és un itinerari adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i hi ha habilitat un caminet asfaltat perfecte. Per arribar-hi, això sí, cal un vehicle 4×4 o que estigueu predisposats a passar per un camí forestal (en bon estat, això sí). Es puja des del municipi de Riu de Cerdanya en una pista d’uns 10 quilòmetres fins al mirador. Un cop arribeu a l’aparcament que hi ha habilitat, veureu que hi ha un caminet asfaltat que s’endinsa cap al bosc. La caminada fins al mirador són uns 700 metres planers, molt fàcils. Al mirador hi ha taules per fer pícnics i llocs per descansar. Hi ha vistes a tot el Cadí i les muntanyes del parc nacional d’Aigüestortes, el Puigpedrós i els pobles de Bellver, Prullans, Lles o Meranges. La pista forestal a l’hivern estarà nevada, calen cadenes i ser especialistes en conducció per neu… Més informació en aquest post.
3. Mirador de Santa Llocaia (Err)
Si us ve de gust una posta de sol amb vistes a la Cerdanya, us recomanem que pugeu fins a les antenes de Santa Llocaia. És un petit poblet, després d’Err, i si agafeu el camí que puja a l’antiga estació d’esquí de Puigmal, arribareu a un parc i bosc amb zones de pícnic amb molt bones vistes a la Cerdanya i encarats a la posta de sol, que s’amaga pel nord. Trobareu com arribar-hi al mapa que us adjuntem al principi del post i més informació en aquesta entrada.
4. Mirador del pla d’Escobeiró (Masella)
El mirador del pla d’Escobeiró és una torre de fusta a 1.700 metres d’alçada que s’enfila a la zona de l’estació d’esquí de la Masella, on hi podreu veure vistes de 360 graus de la Cerdanya, des del Cadí, el Pedraforca, el Puigpedrós, el Puigmal i la Tossa d’Alp. Per arribar-hi heu d’anar fins a l’estació d’esquí de la Masella i continuar la pista forestal de Coma Oriola (ho deixem assenyalat al mapa del capdamunt) un quilòmetre i mig fins que trobareu una zona d’aparcament i l’àrea recreativa del pla d’Escobeiró a mà dreta. La pista forestal està en bon estat però a l’hivern podeu tenir problemes per accedir-hi per la neu. Hi ha una zona de pícnic amb 5 taules de pedra i també jocs infantils de fusta. El mirador el trobareu després de caminar cinc minuts (uns 100 metres) per un corriol a l’esquerra de la zona de pícnic. No és accessible amb cotxet, porteu motxilla portabebés. Més informació en aquest post.
5. Mirador del campanar de Puigcerdà
Una visita molt ràpida que també val molt la pena és pujar al mirador del campanar de Santa Maria de Puigcerdà. L’entrada val 1,5 euros els adults i els nens fins a 12 anys entren gratis. S’han de pujar unes quantes escales, però les vistes valen mooolt la pena! Més informació en aquest post.
6. Vistes des de l’ermita de Sant Salvador de Predanies (Prats i Sansor)
És una església romànica situada a Prats i Sansor. La veritat és que hi ha molt bones vistes de la Cerdanya i s’hi pot pujar en cotxe, així que no té cap complicació. Lloc ideal per fer un pícnic per berenar o un vermut abans d’anar a dinar! Més infromació en aquest post.
7. Mirador de Bellver de Cerdanya
El poble de Bellver s’assenta sobre un turó amb vistes a la Cerdanya. Si visiteu el nucli antic, passat la plaça Major, hi ha la plaça Abat Oliva, amb el primer mirador. Fora de la muralla podem arribar a on hi havia l’antic castell, passant pel Portal de Baridà, i és on hi ha les millors vistes des de Bellver. podreu resseguir el camí que voreja la muralla.
8. Mirador de Prullans
Si aneu fins al poble de Prullans trobareu diversos punts al nucli del poble amb bancs amb vistes al Cadí. Prullans i Lles són els poblets més ben encarats cap a aquesta serra tant màgica.
9. Vistes des de Niu de l’Àliga
Aquesta és una de les excursions més xules que es poden fer a l’estiu en família. Heu d’anar a l’estació d’esquí de la Molina i agafar el telecabina que puja a Alp 2.500. El forfet val 7 euros els adults, 2 euros els nens de 0-6 anys i 7 euros els nens de 7-16 anys. No es poden pujar cotxets de bebés, així que heu d’agafar motxilla. Al refugi hi ha un restaurant, a 2.537 metres d’altitud i unes vistes espectaculars a La Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà.
10. El pla de Fontanera
L’estació d’esquí de fons de Guils Fontanera queda a una plana elevada amb unes vistes fantàstiques de la Cerdanya i el Cadí. Quan encara no hi ha neu és un lloc genial per arribar-hi en cotxe (està a uns 20 minutets de Puigcerdà) i començar una excursió senzilla pels voltants. En trobareu més informació en aquest post.
11. Mirador de les basses de Gallissà
Només requereix una caminada de 10-15 minuts des de les basses de Gallissà, als afores de Bellver. HI ha vistes del turó i del poble i de la banda nord del Cadí. La pujada és un corriol estret i pedregós, cal anar calçat adequadament i no és apte per fer amb cotxet. Però les vistes valen la pena! En trobareu més detalls en aquest post.
12. Mirador dels Orris (Bagà)
No és ben bé la Cerdanya però es pot visitar de pujada o de baixada passant per Bagà (el Berguedà). És el mirador que queda just a sobre del túnel del Cadí. S’hi pot arribar en cotxe (si no hi ha neu) i el caminet fins a la plataforma del mirador és una passarel·la de fusta, adaptada per accedir-hi amb cadira de rodes i cotxet. Us expliquem més detalls en aquest post.
13. Mirador d’Ordèn
S’hi arriba en cotxe, molt fàcil, per una carretereta de corbes entre Bellver i el nucli d’Ordèn. Hi ha unes vistes espectaculars del poble de Bellver, la plana i, al fons, el Cadí. Si el trobeu encara nevat, és un lloc perfecte per veure tota la serra sencera, de principi a fi. És un mirador que trobareu al costat de la carretera, una mica d’esplanada sense asfaltar ideal per deixar el cotxe. No hi ha cap mobiliari ni res.
14. Mirador del Santuari de Bastanist
No és ben bé un mirador, però si busqueu un indret amb vistes a les parets del Cadí sense haver de fer la caminada a Prat de Cadí, podeu accedir en cotxe fins al Santuari de Bastanist. Hi ha una esplanada amb la serra del Cadí de fons, amb zona de pícnic i accés al riu. Us ho expliquem en aquest post.
Miradors que requereixen una caminada
15. Miradors de Llívia i Cereja
Són dues plataformes que han instal·lat entre els dos pobles amb vistasses a tota la plana ceretana. És un bon lloc per veure la posta de sol. S’hi pot arribar en una caminada fàcil de 10-15 minutets des del poble de Cereja fins al primer mirador. El segon és 10 minutets a peu més enllà. La primera part de la caminada és en pujada lleugera. Us expliquem com arribar-hi en aquest post.
16. Vistes des de Prat de Cadí
Les vistes més espectaculars al Cadí, una caminada d’una hora us plantarà just als peus d’aquesta emblemàtica serra. la ruta a peu comença al poble d’Estana (podeu deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha al final del poble, l’aparcament del coll de Pallers) i ja veureu que el camí a Prat de Cadí està indicat. Es ben bé una hora de pujada (en total uns 7 quilòmetres d’anada i tornada) i una hora de baixada. Però l’esforç val molt molt moltíssim la pena. Prat de Cadí és un extens prat a més de 1.800 metres d’altitud i als peus del Cadí Moixeró. Tindreu les parets de la cara nord del Cadí sobre vostre, és impressionant. Alerta perquè de vegades (a l’estiu) està molt ple de gent… Més informació en aquest post.
17. Miradors del Pla de l’Àliga (Estana)
Si ja coneixeu Prat de Cadí, us proposem una excursió fàcil alternativa una part de la qual és circular, i que podeu fer amb nens petits. Veureu tres miradors amb vistes a tot el Cadí i la vall de la Cerdanya. El camí comença al carrer que neix just davant l’església d’Estana i està senyalitzat amb uns indicadors del Parc Natural del Cadí Moixeró. La volta al turó consisteix a recórrer els tres miradors del Pla de l’Àliga: el nord, l’est i el sud. En total anar i tornar fins a Estana són una miqueta més de 5 quilòmetres i es pot fer en una hora i mitja. Més info en aquest post.
18. Vistes des del Castell de Llívia
Si voleu veure una bona panoràmica de la Cerdanya heu de pujar al castell de Llívia. Hi ha dos camins, un que fa més pendent que l’altre. Si opteu pel més suau, haureu d’agafar el camí de darrere l’església que porta fins a Estavar, i aviat veureu un camí ample per a cotxes que s’engfila al turó del castell. Aquest camí va vorejant tota la muntanya en una lleugera pujada però és el camí més llarg. Si voleu fer via. darrere l’església de Llívia neix un petit corriol que s’enfila amunt direcció al castell. La nostra recomanació és que pugeu pel camí llarg i baixeu pel que és més ràpid. A dalt trobareu les restes del castell, però són restes molt restes, tot just els fonaments i el perímetre de l’edificació. A la primavera trobareu moltes vaques pasturant lliurement per aquesta zona. Més informació en aquest post.
19. Vistes des de l’ermita de Dorres (ermita de Santa Maria de Bell-lloc)
Enmig de la Cerdanya destaca un turonet presidit per una petita ermita. És Dorres, que sempre és allà vigilant. Per pujar-hi cal anar fins al poblet de Dorres, que és conegut per tenir uns banys romans. L’excursió a peu es pot fer des del poble o es pot accedir amb el cotxe i fer l’últim tram a peu. També es pot pujar des de Puigcerdà i Llívia, per exemple. És una excursió amb una panoràmica fantàstica si fa bon temps i el cel és clar. Si aneu amb nens, podeu fer bona part del tram en cotxe i fer el darrer ascens a peu. A l’estiu a l’ermita s’hi fa un aplec. L’ermita sempre és oberta i és molt habitual veure-hi ofrenes. Més informació en aquest post.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
1 thought on “Els millors miradors de la Cerdanya”