La Cerdanya a l’estiu (V): molí del salt, granja de Montmelús, mirador d’Esbobeiró i ponis al Rialet

Darrera entrega d’aquest any amb activitats per fer a la Cerdanya a l’estiu. Si aquests dies encara esteu exprimint les vacances a aquesta part de Catalunya, feu un cop d’ull a le spropostes que us fem que n’hi ha de tot tipus: una excursió fàcil amb bany al riu inclòs, una visita a una granja de productors de formatge de proximitat, un mirador i un parell de restaurants fantàstics.

Cascada amb bany al Molí del Salt

Excursió fàcil per fer amb nens a un raconet preciós amb una cascada i una mica de gorg on els valents us podreu banyar a l’estiu. És el Molí del Salt, situat entre Prullans i Lles, un antic molí del segle XVIII que antigament aprofitava la força de la cascada per moldre cereals. Si no us importa que l’aigua estigui congelada, fins i tot a l’agost, hi podreu anar a banyar-vos al riu de la Llosa i llençar-vos al buit des de les pedres al costat de la cascada. Hi ha espai per fer pícnic i instal·lar-vos prop del riu. Hi podeu trobar molta gent, és popular, però l’espai és gran i no es fa atabalador.

S’hi arriba fàcilment i hi ha diferents opcions (us les hem deixat totes assenyalades al mapa).

  • Una excursió fàcil a peu des del poble de Viliella. Es pot aparcar el cotxe al voltant de l’església i baixar caminant la pista forestal GR110 que fa una lleugera pendent fins al Molí del Salt. Són 1,7 quilòmetres i es triga una mitja horeta a pas lleuger. Just arribat al fons de la vall haureu d’agafar un caminet més estret, a mà dreta, que baixa fins al riu de la Llosa (ja sentireu el so de l’aigua del salt i veureu una senyal de prohibit circular). Si aneu amb nens/es, aquest tram ja és més empedrat, no el podreu fer en cotxet sinó en motxilla portabebés. A la tornada haureu de fer el camí al revés, en una pujada que és molt lleugera i fàcil i amb unes vistes fantàstiques al Cadí. Això sí, a l’estiu hi toca el sol i no hi ha ombres, porteu un barret!
  • Arribar en cotxe per la pista forestal que surt de Viliella i aparcar abans d’arribar al riu. És una altra opció si no voleu fer la caminada des de Viliella. La pista forestal està en prou bon estat i és apta per a tots els cotxes. Llocs per aparcar no n’hi ha massa, ho haureu de fer als marges de la pista forestal. Si opteu per accedir-hi així, només haureu de caminar els 10 minuts del camí empedrat fins al riu.
  • Resseguint el riu des de l’ermita de Sant Marc. Aparquem el cotxe a la zona del Vilar, que trobareu just entre Viliella i Ardòvol, passats uns 6 quilòmetres de Prullans. Hi ha un pont que creua el riu, al costat de l’ermita de Sant Marc (en runes) que podeu prendre de referència per deixar el cotxe i on veureu que comença un camí (GR107) cap al fons de la vall. El camí transcorre en paral·lel al riu de la Llosa i és planer. En aquest cas, per arribar a la cascada s’ha de caminar poc més d’un quilòmetre i trigareu 20 minutets. El camí té pedres i no és apte per fer-lo amb cotxets, sinó amb motxilla portanadons.

De camí a Viliella vam fer una pausa a Coborriu de la Llosa, on hi ha una petita capella, la capella de Sant Antoni, i unes vistes espectaculars al Cadí. El viatge en cotxe (trigareu uns 20 minutets des de Prullans) és ple de corbes però és una pista asfaltada i a l’estiu en bon estat.

Visita a la granja de cabres de Montmelús

En anteriors posts us perlàvem de la visita a la granja del Rialet, a prop de Montlluís, on els nens i nenes poden participar, d’una manera activa, a l’hora de donar menjar els animals, munyir les vaques o dinar biberons als vedellets. Doncs bé, a la catalana hi ha una iniciativa similar nascuda de l’experiència ‘Benvinguts a Pagès’ amb visites guiades i tastos de productes a les granges de la Cerdanya. De totes les propostes que podeu trobar (es fan les reserves i pagament a través de la web en què s’han agrupat) nosaltres us podem parlar de la granja de cabres de Montmelús, un projecte de dos joves que van deixar la ciutat per dedicar-se a cuidar un ramat de cabres de les quals en fan formatges.

L’Helena i en Xavi us explicaran com viuen en una granja autosuficient (es produeixen la seva pròpia electricitat amb plaques solars) i els cicles que tenen amb la cura de les cabres segons l’estació de l’any. Us ensenyaran l’estable de les cabres, us explicaran les seves particularitats i viureu el moment en què les treuen a pasturar a la muntanya. També podreu veure com alimenten els porcs, visitar la seva petita formatgeria i fer-los toootes les preguntes que vulgueu. La veritat és que en Xavi és molt graciós fent l’explicació!

La visita acaba amb un tast dels formatges que elaboren (bonñisssims!!! molt suaus, un de sec i un d’untar) i en podreu comprar. També venen carn de cabrit. Podeu contactar-los a aquesta pàgina web.

Per arribar-hi, el camí més fàcil és el que s’enfila des de Gréixer (hi ha un altre camí des de Ger que és una mica més embolicat). És una pista forestal amb prou bon estat, però paciència. Les vistes són espectaculars!

La visita és diferent a la de la granja del Rialet. A la del Rialet els nens participen més activament a les tasques de la granja (donar menjar, munyir, donar biberons als vedells i cabres) i en canvi les visites a pagès a les granges catalanes són més explicatives i contemplatives (però molt interessants!). Si teniu nens i nenes petits, la millor opció és el Rialet. Per canalla més gran i adults, les visites a les granges catalanes.

Mirador del pla d’Escobeiró (Masella)

Una excursió fàcil amb zona de pícnic. El mirador del pla d’Escobeiró és una torre de fusta a 1.700 metres d’alçada que s’enfila a la zona de l’estació d’esquí de la Masella, on hi podreu veure vistes de 360 graus de la Cerdanya, des del Cadí, el Pedraforca, el Puigpedrós, el Puigmal i la Tossa d’Alp.

Per arribar-hi heu d’anar fins a l’estació d’esquí de la Masella i continuar la pista forestal de Coma Oriola (ho deixem assenyalat al mapa del capdamunt) un quilòmetre i mig fins que trobareu una zona d’aparcament i l’àrea recreativa del pla d’Escobeiró a mà dreta. La pista forestal està en bon estat però a l’hivern podeu tenir problemes per accedir-hi per la neu.

Hi ha una zona de pícnic amb 5 taules de pedra i també jocs infantils de fusta. El mirador el trobareu després de caminar cinc minuts (uns 100 metres) per un corriol a l’esquerra de la zona de pícnic. No és accessible amb cotxet, porteu motxilla portabebés.

Volta en poni amb vistes

teniu nens/es amb ganes de fer una volta en poni però no us motiva donar voltes a un tancat de sorra… heu d’anar a la granja del Rialet. Ja us hem parlat de la visita que hi podeu fer per donar menjar als animals i aprendre com munyir les vaques, però també podeu fer una volta en poni pels voltants de la granja amb unes vistes espectaculars a la vall d’Eina.

La volta de 30 minuts val 8 euros (només es pot fer a la tarda, els caps de setmana i durant les vacances escolars). Us preparen el poni, equipen els nens i nenes amb el casc i podeu fer el recorregut per lliure, un camí senyalitzat al voltant de la granja.

Una activitat semblant que es pot fer a la Cerdanya però amb rucs és a Bolvir. No ho hem provat però podeu trobar més informació aquí.

Pobles tranquils: Eina

I acabem amb una proposta tranquila: el poble d’Eina, a la Cerdanya francesa. Si us ve de gust passejar per un poble on hi ha calma podeu fer-ho en aquest poblet que hi ha entre Sallagosa i Font Romeu. A penes 4 cases i una església però té dos atractius: una granja d’oques amb venta directa de productes propis (entre ells, canard) i una ruta megalítica per veure solmens i menhirs als voltans que ja us explicarem en futures publicacions.

I per menjar et recomanem…

El tupí de la Cerdanya (Bor)

Terrassa perfecta d’estiu. Sota l’ombra dels arbres, fresqueta, i davant un prat amb vistes al cantó muntanya ideal peruqè els nens juguin. A la carta hi trobareu creps, amanides, alguna coseta de carn i fondues i raclettes. Us recomanem la coca de verdures i el cabrit arrebossat (cabrit justament de Montmelús!). Hi ha una petita agrobotiga amb melmelades, patés, mel, i conserves casolanes. A l’hivern el menjador interior és molt cuqui.

Preu: 15 euros/pax

La Creperia d’Alp

Són les creps més famoses de la Cerdanya. Un negoci conduit per dones al centre d’Alp, just davant l’església, on podreu menjar creps dolces i salades de bona qualitat. Us recomanem especialment les vegelats i la de kebab. El local és petit, 4 tauletes, però a l’estiu hi ha terrassa a l’exterior (petiteta també). Així que el millor és… reservar!

Preu: creps per 8-9 euros

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “La Cerdanya a l’estiu (V): molí del salt, granja de Montmelús, mirador d’Esbobeiró i ponis al Rialet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *