Us hem preparat un recull d’excursions faciletes per fer a l’aire lliure amb criatures petites a les comarques de Barcelona. Són planeres i us indiquem si tenen ombra.
Dues caminades pel delta del Llobregat
- Planer: sí
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí
- Distància: 3km anar + 3km tornar
- Punt inici: aparcament de la Brunyola (el Prat de Llobregat)
Dins l’espai natural del Delta del Llobregat us recomanem dues excursions a prop de Barcelona fàcils per fer amb nens que surten des de l’aparcament de la Brunyola, al Prat de Llobregat. Les dues caminades són molt planeres, de 3km anar i 3 km tornar (encara que no cal que arribeu al final perquè en no ser circulars, podreu desfer camí quan vulgueu). La primera ressegueix el darrer tram del riu Llobregat fins que mor al mar, passant per un espai ple de miradors per observar les aus que viuen en aquest entorn (en trobareu més informació en aquesta entrada al blog). Hi ha alguna zona d’ombra que s’endinsa per canyissars i aquest tram paral·lel al riu no es pot fer en bicicleta (l’haureu de deixar a l’aparcament de l’inici del recorregut). En canvi, el camí fins al Mirador del Semàfor sí que es pot fer en bicicleta però no té trams d’ombra en general. Es tracta d’arribar fins a l’antic mirador del semàfor del port de Barcelona, un edifici mig en runes molt xulo enmig d’una maresma. En tronareu més informació en aquest post.
Descoberta del Remolar-Filipines (Baix Llobregat)
- Planer: sí
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí (excepte la zona dels miradors, però hi ha aparcament de bicis)
- Distància: 3km anar
- Punt inici: aparcament del Remolar (Viladecans)
Molt a prop d’aquesta sortida que podeu fer al Prat de Llobregat, hi ha un altre espai del delta també molt planer i ideal per fer en família. És l’espai del Remolar-Filipines, especial per l’observació d’aus i amb un itinerari senyalitzat amb dos aguaits davant les maresmes. El recorregut per les maresmes és totalment planer i circular i fa un total d’1,5km. Ara bé, pot ser que us trobeu la barrera baixada per arribar fins a l’inici del recorregut, així que llavors haureu de caminar des de l’aparcament exterior 3 quilòmetres fins aquest punt per una pista asfaltada (apte per bicicletes) que passa per l’espai natural. Dins l’espai de les maresmes trobareu moltes zones d’ombra i és molt planer i ideal si voleu fer en bicicleta o en cotxet (dins les maresmes no hi podreu accedir en bicicleta però hi ha un aparcament per deixar-les). Hi ha diversos miradors al llarg de la caminada, així com espais per veure aus i plantes del delta. Us deixem totes les explicacions en aquest post.
Al març; floració dels arbres fruiters al parc agrari
- Planer: sí
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí
- Distància: 3km
- Punt inici: aparcament de la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló)
Una caminada fàcil per fer a principis de març: des de la Colònia Güell fins als arbres fruiters florits del parc agrari. Presseguers, perers i camps de carxofa. És una caminada fàcil i planera, es pot fer en bicicleta i arribar-hi en transport públic. Us ho expliquem en aquest post.
La Roca del Barret
- Planer: no, però la pista és ampla
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí
- Distància: 1km
- Punt inici: carretera de Gavà a Begues
Seguim al Baix Llobregat. La Roca del Barret és una pedra enorme de 299 metres d’alçada de color terrós. Està ubicada al terme municipal de Begues i hi podeu arribar per camins des de Sant Climent de Llobregat (us caldrà un cotxe tot terreny) o des de Begues. És com viatjar al desert d’Arizona i un paratge molt semblant a les coves de Can Riera (Torrelles de Llobregat). Us expliquem com arribar-hi aquí.
Caminada i visita a la granja de Can Colomé
- Planer: sí, trams de pendent molt suau
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí
- Distància: 1km
- Punt inici: aparcament públic Sant Climent de Llobregat (darrere l’Ajuntament)
Una de les caminades fàcils que podeu fer a prop de Barcelona parteix del poble de Sant Climent, situat a 20 minutets de la ciutat. Per una pista forestal i caminant 25 minutets arribareu a la granja de Can Colomé dels Escarabats, una finca on es dediquen a la permacultura i la conservació de boscos. És una caminada fàcil per una pista forestal gairebé planera i podeu complementar l’excursió amb una visita a la granja. Us expliquem la nostra experiència en aquest post.
Camí fins a l’ermita de Sant Ponç de Corbera
- Planer: sí
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí
- Distància: 1km
- Punt inici: barri d’Amunt de Corbera de Llobregat
S’hi arriba fent una caminada fàcil de 10 minutets des del barri de l’Amunt de Corbera, on podreu deixar el cotxe. El camí és una pista forestal planera amb trossets d’ombra (per ser el Baix Llobregat és una zona prou ombrívola) i es pot fer també en bicicleta. L’ermita es troba dins el parc natural de les muntanyes de l’Ordal i en trobareu més informació en aquest post.
Caminada per Gallecs (Mollet del Vallès)
- Planer: sí
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí
- Distància: 2-5km
- Punt inici: aparcament de l’ermita romànica de Santa Maria de Gallecs (Mollet)
Una de les zones més planes a prop de Barcelona és la zona rural de Gallecs. És una gran extensió de camps de cultiu i horts plena de camins prou planers per fer amb nens i nenes petits, fins i tot caminades mab cotxet. Us proposem deixar el cotxe a l’aparcament de l’ermita romànica de Santa Maria de Gallecs. Des d’allà, podem fer una caminada fins als aiguamolls de Can Salvi. Alerta que els caps de setmana, al costat de l’ermita, hi ha una agrobotiga gestionada pels pagesos de la zona on podreu comprar productes que ells conreen, com ara mongetes del ganxet. Passada l’església comença un caminet dins un bosc de plataners, perfecte perquè hi trobareu ombra, i si el seguieu passareu per diferents punts d’avistament d’aus. Es diu camí del Caganell i arriba fins a un bosquet on hi ha una zona de pícnic. De fet podreu arribar fins a Mollet. Podeu tornar pel Camí de Gallecs, que té un caminet de terra en paral·lel a la carretera que us portarà de nou fins a l’aparcament.
Passarel·les per la riera de Vallforners (Vallès Oriental)
- Planer: sí
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 4km anar + 4km tornar
- Punt inici: el centre del poble de Cànoves
Una mica més enllà de Cardedeu, a Cànoves, us proposem una excursió familiar facileta des del municipi fins al pantà de Vallforners travessant passarel·les que van serpentejant la riera. L’excursió fins a l’embassament són gairebé 4km anar (i 4km més tornar) però es poden fer amb poc més d’una horeta. Us recomanem deixar el cotxe a l’aparcament que veureu a l’entrada del poble (us ho deixem assenyalat al mapa) i que camineu fins a l’inici del recorregut al carrer de Vallforners. Aquí en trobareu més informació.
Pujar al cim del Montpedrós, el volcà del Baix Llobregat
- Planer: no, pujada suau però constant
- Amb cotxet: sí (fins a l’ermita, però no el tram de les pedres)
- En bicicleta: sí (però ja pujada)
- Distància: 1,5 km anar + 1,5km tornar
Comencem a posar una mica més de dificultat. Aquesta caminada és curteta però té pendent. Es tracta de pujar al cim del Montpedrós, a Santa Coloma de Cervelló, la muntanya coneguda com a ‘volcà’. És una ruta fàcil, 1,5 km d’anada i 1,5 km de tornada, fa una mica de pendent però és apta per fer amb canalla. La pujada es pot assolir en 25-35 minutets. A dalt hi trobareu l’ermita de Sant Antoni i unes vistasses a la ciutat de Barcelona i el delta del Llobregat. En trobareu més informació en aquest post.
Les escletxes del Papiol
- Planer: sí, però cal grimpar una mica quan arribes a les escletxes
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 1km
- Punt inici: aparcament de les escletxes del Papiol
Les escletxes del Papiol són unes formacions rocoses als afores d’aquest poble de fàcil accés per a una excursió familiar. És als afores del poble, on s’hi pot arribar en cotxe, i després fer una caminada molt fàcil amb una mica de pendent fins a les escletxes, on s’ha de grimpar. No hi ha ombres en aquesta caminada ni es pot fer en cotxet perquè el terreny és irregular i passa per corriols estrets. Però trobar les escletxes és un plus de motivació per la canalla segur, ja ho veureu! us deixem més informació en aquest post.
El gorg de la Mola de Sant Andreu de la Barca
- Planer: no
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 2-5km
Aquest és un lloc gairebé màgic enmig del Baix Llobregat més industrial. Un congost de parets altes que crea gorgs i salts d’aigua brillant de la riera de Corbera. Lloc per banyar-s’hi, sobretot els infants. És als afores de Sant Andreu de la Barca, a mitja horeta del centre de Barcelona. Una caminada fàcil fins al gorg. Us expliquem com arribar-hi en aquest post.
El castell de Cervelló
- Planer: no
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 1km
- Punt inici: aparcament de l’església de Santa Maria de Cervelló
Una altra de les excursions que us proposem per fer en família al Baix Llobregat és fins al castell de Cervelló, que està en runes. Per arribar-hi cal anar a fins a l’església de Santa Maria de Cervelló (de molt fàcil accés) i d’allà en surten unes escaletes i passarel·les que s’enfilen fins al castell. Són 10 minutets de pujada, molt entretinguda per dins el bosc, però no és complicat per fer amb criatures petites acostumades a caminar perquè és un recorregut curt. Hi trobareu zones d’ombra i no és circular. Una vegada hagueu arribat al castell i vistes les vistes, haureu de baixar pel mateix camí. No es pot fer en cotxet, la millor opció és el porteig. Trobareu més informació en aquesta entrada.
El pantà de Santa Fe del Montseny
- Planer: sí
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: sí
- Distància: 2-5km
- Punt inici: aparcament de Santa Fe
Una altra passejada fàcil per fer amb nens (bàsicament perquè no és una caminada de pujades i baixades) és el recorregut al voltant del pantà de Santa Fe. La carretera entre Sant Celoni, Campins, Mosqueroles i Santa Fe és una passada de maca i quan arribeu trobareu força lloc per aparcar al voltant del restaurant i el centre d’informació. Alerta perquè el cap de setmana la Diputació ha habilitat busos llençadora per evitar-hi aglomaracions… Us expliquem el recorregut en aquest post.
Caminada al turó de Maçaners del Montseny
- Planer: sí (excepte el darrer tram que s’ha de grimpar per pujar a les roques)
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 2 km
És una caminada fàcil també per fer amb nens si ja coneixeu el pantà de Santa Fe o la font de Passavets. És una caminada planera i per una pista ampla. En total són 950 metres anar i 950 metres tornar. L’ascens fins al turó sí que s’ha de grimpar per roques. Us expliquem com arribar-hi en aquest post.
Pujada al Turó de l’Home
- Planer: no, pendent molt suau
- Amb cotxet: sí (excepte el darrer tram per fer el cim del Turó)
- En bicicleta: no
- Distància: 2-5km
- Punt inici: aparcament del Turó de l’Home
Hi ha un cim simbòlic pels vallesans; els 1706 metres d’alçada del Turó de l’Home. És una de les millors excursions per fer amb nens al Montseny. Aneu-hi un dia clar, que es vegi el mar, els Pirineus (sovint nevats) i amb una mica de sort també l’illa de Mallorca. Aneu-hi per trepitjar història: la primera estació meteorològica de la península Ibèrica, els terrenys d’una antiga base militar. I perquè és un ascens fàcil per fer amb canalla: el primer cim d’en Blai. Aquí en trobareu més informació.
Dues caminades pels voltants de Cardedeu
- Planer: sí, amb alguns trams de pujada lleugera
- Amb cotxet: sí
- En bicicleta: sí
- Distància: 2-5km
- Punt inici: centre de Cardedeu
Us fem dues propostes de caminades al voltant de Cardedeu. La primera és una proposta del Museu Arxiu Tomàs Balvey per descobrir el mas amagat i els entorns naturals del poble tot jugant a un joc de pistes familiar. Només necessitareu descarregar-vos l’app AdventuriQ i seguir el recorregut que proposa. A cada una de les parades el joc us farà una pregunta. Si les responeu totes, al final del recorregut tindreu una recompensa al Museu tal com us expliquem en aquesta entrada al blog! L’altra proposta és pujar caminant fins a l’ermita de Sant Hilari. Hi podeu arribar en cotxe o en bici o a peu des del centre de Cardedeu. És un recorregut de 3 km amb alguna pujada lleugera apte per fer amb criatures acostumades a caminar. Es pot fer en cotxet però la major part del camí (una pista forestal)no té ombres. Llegiu-ne més en aquest article.
Caminades entre barraques de pedra seca a Sant Climent de Llobregat
- Planer: no
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: depen
- Punt inici: aparcament centre de Sant Climent
A mitja horeta de Barcelona hi ha un poblet bonic, on vivim, Sant Climent de Llobregat. Us proposem una caminada a través de cirerers (florits al març i ataronjats a finals d’octubre) fins a pujar fins a l’ermita de Sant Ramon, a cavall entre Sant Climent, Viladecans i Sant Boi i amb unes vistes fantàstiques de tot Barcelona i la seva àrea metropolitana. Sortides, per a totes les edats, algunes amb oendent, d’altres al costat del riu per mullar-vos els peus. Us les resumim totes en aquest post.
L’arc de pedra de l’ermita de Bruguers (Baix Llobregat)
- Planer: no, pujada amb trams per grimpar (però és curt)
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 500 metres
- Punt inici: aparcament de l’ermita de Bruguers
Excursió entre les roques vermelles del veïnat de Bruguers, entre Gavà i Begues. És una caminada fàcil i molt curta, però per nens i nenes que els agradi grimpar (no apta per fer en cotxet). Del cantó que dóna al mar en surt un caminet empinadet, ple de roques grosses, que haureu de pujar. De seguida trobareu aquest magnífic arc de pedra, una recompensa genial per aquesta aventura entre roques! En trobareu més informació en aquest post.
La muntanya dels nens a La Pobla de Claramunt
- Planer: no, pendent lleugera però constant
- Amb cotxet: és un camí ample i es podria fer
- En bicicleta: fa pendent
- Distància: 1km anar + 1km tornar
- Punt inici: aparcament del castell de Claramunt
Un camí d’1km de lleugera pujada fins al castell de Claramunt. Hi ha un seguit de panells informatius i amb reptes per fer la caminada més amena, per exemple per buscar fòssils, grimpar i jugar amb l’eco. El recorregut acaba al capdamunt del castell de Claramunt, un dels més genuïns de Catalunya. En trobareu més informació en aquest post.
Les pedres màgiques de Savassona i la balma de la baronessa
- Planer: no
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 2-5km
- Punt inici: aparcament de l’espai de Sant Feliuet de Savassona
Dues caminades molt fàcils per fer a la comarca d’Osona partint d’un mateix punt, l’aparcament de les Guilleries-Sant Feliuet de Savassona. Un primer recorregut sense gairebé desnivell us portarà a les pedres màgines de Savassona, amb inscripcions antigues vinculades a les bruixes que feien rituals en aquesta zona, i l’enorme pedra del sacrifici. La segona ruta us portarà a descobrir la balma de la baronessa, just a sota el castell de Savassona. En aquest post en trobareu més informació.
Excursió al salt del Mir d’Osona
- Planer: no, pendent lleugera però constant
- Amb cotxet: no
- En bicicleta: no
- Distància: 3km anar i tornar
Una caminada fàcil per fer amb nens partint de Santa Maria de Besora. Són 3km anar i tornar fins a una cascada àmplia, d’aigua que cau en filets, en un lloc remot a la vall del Ges i Bisaura. S’hi arriba en uns 30 minutets però no és circular. Us expluquem aquesta ruta en aquest post.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
M’encanta!