Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau és un dels llocs més impactants on hem estat. A més va coincidir que era un dia de fred, nevat i silenciós, cosa que va contribuir a posar-nos encara més els pèls de punta. En aquestes condicions (de baixes temperatures i neu) t’arribes a imaginar què dur devia ser no rendir-se. Dels dos camps es conserven bona part dels pavellons i crematoris, que no van ser destruits des que van ser alliberats el 27 de gener de 1945. És una visita que almenys requereix mig dia o tot el dia.
DCIM100GOPRO
DSC_1273
DSC_1301

Com arribar-hi

Arribar-hi és el més complicat. Auschwitz està als afores d’un poble anomenat Oswiecim que és a una hora de Cracòvia. Si fa bon temps i heu llogat cotxe, ho teniu fàcil. Però l’opció del transport públic és la més enrebassada. Podeu anar en tren fins a Oswiecim i després agafar un taxi o un bus fins al camp de concentració (és a 2km del centre d’aquest poble).

DCIM100GOPRO
DSC_1268

El problema és que a més, entre Auschwitz i Birkeneau també necessitareu algun tipus de mitjà per anar-hi, ja que hi ha 3,5 quilòmetres de distància entre l’un i l’altre (d’abril a octubre el Museu habilita un bus llençadora cada 10 minuts i a l’hivern cada 30 minuts).

GOPR8136.JPG

Així que la manera més fàcil de visitar-los és o bé amb cotxe propi o bé, si per exemple no us convenç conduir amb neu a l’hivern, contractar des de Cracòvia un bus organitzat (hi ha moltes empreses que ho fan) que us portarà fins allà i també us farà el trasllat entre un camp i l’altre. Nosaltres vam optar per aquesta via i va ser realment còmode. Penseu que per visitar Auschwitz no s’ha de pagar entrada, així que el cost del transport no deixa de tenir un preu raonable.

DSC_1296

Visita guiada

Com us dèiem abans, no s’ha de pagar entrada per visitar Auschwitz, així que us recomanem que per comensar-ho, pagueu per fer una visita guiada. Sobretot perquè us permetrà aprofundir molt més i fer preguntes. A més hi ha l’opció de fer visita guiada en castellà i anglès. Agafeu o no visita guiada, el que sí que s’ha de fer és reservar l’entrada de la visita (gratuïta). S’ha de fer en aquest portal.

DSC_1352
DSC_1357

Les visites guiades, almenys a l’hivern, solen ser al migdia. Així que planifiqueu portar alguna cosa de menjar, ja que el recorregut dura unes 2 – 3 hores (tant Auschwitz com Birkeneau). Hi ha un centre de visitants amb un self-service econòmic.

DSC_1214

Auschwitz

La visita comença passant la famosa porta Arbreit Macht Frei (el treball us farà lliures). Primer es visiten els pavellons amb les exposicions i després les cambres de gas i el crematori. Als pavellons s’hi guarden tot el material que els van requisar als presoners: ulleres, maletes, roba i fins i tot el cabell que els van rapar. En total es poden visitar 10 dels 30 pavellons de presoners.

Clipboard01
DSC_1213
Clipboard02

Birkenau

Va ser realment a Birkeneau on es va produir el major extermini de jueus, la majoria hongaresos i polonesos. Hi havia 300 pavellons, 4 cambres de gas i un crematori. A les cambres de gas hi cabien 2.000 persones. Es necessita almenys una hora per visitar totes les instal·laciones. Més informació en castellà, aquí.

DSC_1310
DSC_1341
DSC_1386

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *