Recull de racons del Baix Llobregat i Garraf

Fase 1 de desconfinament. Regió sanitària de la regió metropolitana sud. Si us trobeu aquí com nosaltres, us hem fet un resum de racons que podreu descobrir aquests dies al Baix Llobregat i al Garraf!

Coves de Can Riera

Les coves de Can Riera són un d’aquells llocs desconeguts que tenim molt a prop de casa (i ara molt de moda) que a vegades busquem a milers de quilòmetres de distància. Si cineixeu el famós Antelope Canyon d’Arizona (als Estats Units) sabreu que és un lloc màgic però ple de gent. Doncs de coves de roques roges en tenim a 20 minuts de Barcelona. Us expliquem com arribar-hi en aquest enllaç.

Mirador dels avions

Una de les activitats imprescindibles són els miradors d’avions de l’aerport del Prat. Són dos miradors situats just a sota el trajecte d’aterratge dels avions a l’aerport, de manera que els podreu veure de molt molt molt a prop justa abans que toquin terra. Us expliquem com arribar-hi en aquest post.

Mirador del semàfor i caserna dels Carrabiners

Una excursió xula per fer a peu o en bicicleta a tocar de Barcelona és al mirador del Semàfor del Prat de Llobregat. És una caminada planera seguint el canal de la Brunyola, fins a un mirador a la platja, l’antiga casrena dels Carrabiners i el remodelat mirador del semàfor, que té una espectacular entrada en forma de passarel·la sobre la vegetació del delta, que passa per l’interior de l’edifici i s’enfila fins al seu capdamunt. Trobareu més informació en aquest post.

L’arc de pedra de Bruguers

No cal travessar l’Atlàntic i anar fins als parcs naturals de Utah per trobar un arc de pedra vermella. En tenim un de català al barri de Bruguers, entre Gavà i Begues. A més el camí per arribar-hi és molt curt i el poden fer nens a partir de dos anys perfectament. Us expliquem com arribar-hi en aquest post

Excursions al voltant de Sant Climent

Si una cosa hem explorat durant aquest confinament són els voltants de Sant Climent de Llobregat, on vivim. Teniu un post amb 8 excursions per fer en aquesta zona de cirerers, barraques de pedra seca i rieres. Les trobareu totes en aquest post.

Posta de sol sobre el mar

A la tardor i hivern és l’única època de l’any en què podem veure pondre’s el sol sobre el mar a la costa catalana. A l’estiu majoritàriament marxa cap a l’oest darrere les muntanyes. Així que aprofiteu els dies clars de l’hivern per acomiadar-vos del sol a la platja, que és un espectacle (gratuït!) genial i que podeu donar molt significats als nens. A més el mes de gener i febrer la posta de sol és a una hora més que raonable (17:30-18h) i per tant una activitat molt bonica per fer una tarda. Més info en aquest enllaç.

Pujada a Sant Ramon

Es tracta d’una de les vistes de Barcelona i la seva àrea metropolitana més  xules i més desconegudes. Entre els pobles de Sant Boi de Llobregat i Viladecans hi ha una muntanyeta, el Montbaig, que té una ermita al seu capdamunt. És una sortida a peu i en bicicleta molt coneguda entre els baixllobregatins. Us expliquem com arribar-hi en aquest enllaç.

Un passeig per Sitges

Una escapada a Sitges sempre és una bona idea. Per passejar per la platja i per descobrir, darrere l’església, el carreró estret que acull els Museus Maricel i el Cau Ferrat (que valen molt la pena visitar). Al centre, l’altra alternativa és la visita al museu del rom Bacardí (que inclou un taller de còctels i tast!). Més info en aquest post.

Cirerers en flor de Sant Climent

Entre març i abril floreixen els cirerers a Sant Climent. De maig a juny, ja es cullen cireres. En aquest post trobareu les dues rutes més emblemàtiques per veure l’esplendor d’aquests arbres fruiters.

Passeig en poni a Can Feliu (Viladecans)

Per passar una tarda o matí sobre cavall no cal que marxeu molt lluny de l’àrea metropolitana de Barcelona. A l’hípica Can Feliu de Viladecans podreu fer passejades en ponis, al parc natural del delta del Llobregat. Els dimecres i els divendres a la tarda (de 16h a 20h) i els dissabtes i diumenges al matí (de 10 a 14h) es poden fer passejades en ponis. Val 8 euros l’hora i et deixen el poni preparat perquè donis voltes al voltant de la finca. Més info aquí

Temple budista del Garraf

Us proposem passar una tarda de pau i silenci al temple budista del Garraf. Està situat al Palau Novella (una antiga casa d’indians), dins el municipi d’Olivella, a uns 20 minuts de la la C-32 a Castelldefels. És l’únic monestir budista tibetà Sakya Tashi Ling de Catalunya. Trobareu més informació aquí.

Catalunya en miniatura

La veritat és que tot i ser un parc per rememorar la Catalunya de Jordi Pujol nosaltres ens ho vam passar super bé. Les maquetes estan prou ben conservades i tot i que n’hi ha de caducades (l’aeroport del Prat és la terminal antiga, hi ha la rotativa del Grupo Zeta o com a estació d’esquí es recrea Port del Compte) fa molta gràcia rememorar el nostre país vist des dels anys 90…Trobareu més informació en aquest enllaç.

Tobogans gegants de Begues

Al parc de La Costeta, situat molt a prop del centre històric de Begues, hi ha tres tobogans gegants que serveixen per fer el descens del turonet on es troba el parc urbà. Ens ha agradat especialment perquè està integrat a l’espai natural, en una zona d’ombra de pins i els tobogans llisquen sense problemes. Us expliquem més detallets en aquest enllaç

Castell d’Eramprunyà

Una excursió a prop de Barcelona per fer en família. El castell d’Eramprunyà, d’origen medieval, vigila des de 400 metres tota la plana del delta del Llobregat. Per pujar-hi s’ha de fer una caminada de mitja hora, de forta pendent. Però pel camí trobareu la bonica ermita de Brguers, l’arc de pedra i coves de roca vermella. Més info en aquest enllaç.

L’ermita de la Trinitat

És una petita ermita blanca, molt mediterrània, amb vistes a les coses del Garraf. S’hi celebra anualment un aplec, cada 26 de maig, i hi ha espai per barbacoes (de pedra, però s’ha de demanar permís) i taules de pedra de pícnic. L’ermita és molt cuqui i barreja una façana de pedra modernista. Us expliquem com arribar-hi en aquest post.

La roca del barret

La Roca del Barret és una pedra enorme de 299 metres d’alçada de color terrós. Està ubicada al terme municipal de Begues i hi podeu arribar per camins des de Sant Climent de Llobregat (us caldrà un cotxe tot terreny) o des de Begues. Us expliquem com arribar-hi en aquest enllaç.

Mirador de Begues

Molt a prop de la Roca del Barret hi ha el mirador de Begues. Està situat a un dels barris perifèrics de Begues i té vistes de tot el sud del Baix Llobregat fins a la serralada prelitoral. Està batejat com ‘L’Espai del silenci’, amb corriols al voltant que porten fins al mirador de la cova i recorreguts sensorials, però aquesta part està una mica deixada. Més info en aquest post

Les casetes del Garraf

El poble del Garraf és un dels nostres preferits. Sobretot entre setmana, que hi ha calma. La platja de les casetes del Garraf conserva les antigues barraques de pescadors, pintades de blanc i verd, de fusta i envoltant la platja. Darrerament hi han inaugurat un hotel, la reforma d’un edifici a peu de platja (dels pocs hotels a peu de platja que deuen quedar a la costa de Barcelona), amb un aire chic. Més cosetes en aquest enllaç.

La platja del Pebre

Si ja coneixeu les cales que hi ha entre Castelldefels i Sitges, cala Morisca o la platja de les casteles del Garraf, n’hi ha una d’amagada que es diu Platja del Pebre que és una meravella. Està situada al peu d’un dels aparcaments que trobareu a la carretera de les costes del Garraf, tocant a Sitges.  en aquest post.

Platja del Remolar

Una de les platges més verges que hi ha a la costa de Barcelonas és la del Remolar de Viladecans. És dins l’espai protegit dels estanys del Remolar-Filipines, dins el delta del Llobregat, i s’hi pot arribar fàcilment en dues caminades curtes. És un espai especial per l’observació d’aus. Llegiu-ne més cosetes en aquest post.

L’ermita romànica de Sant Ponç

L’ermita de Sant Ponç és l’únic edifici que queda d’un antic priorat benedictí a Corbera de Llobregat. És del segle XI i els primers documents on es troba registrada daten de l’any 1068. L’església és d’estil romànic (primer romànic o llombard). Té una cúpula de base quadrada, pintures romànques a l’absis central i conserva encara les sitges i dipòsits soterranis pel gra de l’època medieval. Més informació en aquest enllaç

Tortugues i dofins al CRAM

La primera proposta que us fem com a activitats per fer amb nens i nenes al Baix Llobregat, a prop de Barcelona, és una visita a la fundació CRAM, dedicada al rescat, cura i reinserció de tortugues marines, dofins i altres cetacis de la costa catalana. Està situat a la platja del Prat i hi fan molts tallers familiars per a nens i nenes de 3 a 12 anys. N’hi ha per exemple per aprendre a salvar dofins i tortugues marines o què fem si ens trobem un niu de tortugues. Us expliquem en què consisteixen en aquest post.

La penya del Corb i el poble vell de Corbera

Resseguir els escenaris del pessebre vivent de Corbera (el més antic de Catalunya, es fa des de 1962) és possible, tot l’any. Podreu veure les cases que serveixen per ambientar el pessebre en un recorregut de 700 metres que començaal costat de l’església de Santa Maria del poble vell de Corbera. Llegiu-ne més en aquest aquest post.

Laberint de Torreblanca

Entre Sant Joan Despí i Sant Just Desvern hi ha un parc urbà que té un laberint gegant molt divertit. Us hi recomanem anar un dia entre setmana a la tarda, quan hi ha més poqueta gent. Podreu jugar a cuit i amagar! Té un mirador alçat des del qual podreu veure tota la panoràmica del laberint. Més info en aquest post

Pont dels diable de Martorell

Un dels símbols patrimonials del Baix Llobregat és el pont del diable a Martorell. Data de l’època romana, durant l’imperi d’August, i era un dels ponts que creuava el riu Llobregat per donar continuitat a la Via Augusta. Durant molt de temps va ser el límit entre les Tàrraco i Barcino romanes. El pont va ser destuït per una riuada cap al 1200. Més detallets en aquest post.

Termes romanes de Sant Boi

Les de Sant Boi són les termes romanes més ben conservades de Catalunya. No eren públiques, formaven part d’una vil·la privada als afores de Barcino que es dedicava al conreu al costat del riu Llobregat. Van ser construïdes a finals de segle II i principis del III. Us expliquem més coses de les termes en aquest post.

Ruta circular des de la Colònia Güell

La caminada que us proposem és planera i circular, fàcil per fer amb nens. La zona entre Santa Coloma de Cervelló i el nucli de la Colònia Güell és plena de camps de blat, molt semblant als paisatges del Vallès. Més detalls en aquest post.

El cim del Montpedrós

La primera excursió que us proposem per fer amb nens i nenes al Baix Llobregat és fer el cim del Montpedrós, una muntanya que al Baix Llobregat se la coneix col·loquialment com ‘el volcà’, per la seva forma. És una ruta fàcil, 1,5 km d’anada i 1,5 km de tornada, fa una mica de pendent però és apta per fer amb canalla. La pujada es pot assolir en 25-35 minutets. Us expliquem comcoronar-lo en aquest post.

Barraques de pedra seca de Sant Climent

La darrera proposta és una ruta a peu per les barraques de pedra seca als voltants de Sant Climent de Llobregat. Antigament quan totesles muntanyes que envolten aquesta població eren conreus o vinyes els pagesos construïen barraques de pedra seca per aixoplugar-se en cas de pluja o fred. Llegiu-ne més en aquest enllaç.

Les dunes de Gavà

Si teniu nens que els agradi anar en bici, patinet o monopatí o patins, carregueu-los al cotxe i aneu-vos-en fins al passeig de la platja de Gavà. De tots els del Baix llobregat, aquest és el que més ens agrada, ja que d’una banda hi ha carril asfaltat per passejar i de l’altra hi ha uns corriols que passen entremig de les dunes que són molt agradables. Potser és el passeig menys massificat i més naturals que hi ha al sud de Barcelona. Llegiu-ne més aquí.

La Colònia Güell

Una matí de sol. Aprofiteu-lo per passejar entre aquesta colònia modernista al costat de Barcelona, entre Sant Boi i Santa Coloma de Cervelló. És un poble tranquil entre moltes ciutats. La plaça, els balcons florits, les persianes, les terrasses de cafè. I una altra joia Gaudí. Es pot fer un recorregut a peu per veure els edificis més emblemàtics, que bàsicemant estan a tres carrers. La casa del mestre, la casa del secretari, la casa del metge, l’antiga escola, Can Soler de la Torre, Ca l’Espinal (la més important), … Després feu un cafè o un vermut a alguna terrassa, especialment les de la plaça Joan Güell, i compreu-hi el pa al forn… Llegiu-ne més aquí.

Gorg de la Mola

Aquest és un lloc gairebé màgic enmig del Baix Llobregat més industrial. Un congost de parets altes que crea gorgs i salts d’aigua brillant de la riera de Corbera. Lloc per banyar-s’hi, sobretot els infants. A nosaltres ens va sorprendre pel bon estat de l’aigua (suuuper transparent i neta) i que l’entorn estava ben cuidat en general (algun plàstic al terra, però res exagerat). Més info en aquest post.

Castell de Castellet i el pantà de Foix

Hi ha un lloc a Catalunya que ens recorda molt el llac de Bled d’Eslovènia. El pantà de Foix fa un mena de meandre i les vistes des del castell de Castellet són precioses. Castellet i la Gornal és un poble alçat sobre el pantà, de casetes petites, de pagès, vinícola, tranquil. Una delícia passejar-hi! Més info en aquest post.

L’espai natural del Remolar

Dins l’espai protegit dels estanys del Remolar-Filipines, al delta del Llobregat, s’hi accedeix gratuïtament i ésespecial per l’observació d’aus. Hi ha un itinerari senyalitzat per dos aguaits davant les maresmes i es pot combinar amb la visita a la platja del Remolar, una de les més verges de la costa de Barcelona. Més info en aquest post.

La desembocadura del Llobregat

Heu vist mai com mor al mar el riu Llobregat? Es pot observar des del mirador de la desembocadura. És una passejada planera de 3km anar i 3 km tornar ideal per fer amb canalla. Heu de deixar el cotxe a l’àrea d’aparcament de la Brunyola o de Cal Tet (us ho deixem assenyalat al mapa) al Prat de Llobregat. Us expliquem com continua la ruta en aquest post.

Les escletxes del Papiol

Les escletxes del Papiol són unes formacions rocoses als afores d’aquest poble de fàcil accés per a una excursió familiar. Des del centre del poble trobareu les indicacions per arribar-hi. Això i descobrir el castell que corona el poble. En trobareu més detalls en aquest post.

El castell de Cervelló

Una altra de les excursions que us proposem per fer en família al Baix Llobregat és fins al castell de Cervelló, que està en runes. Per arribar-hi cal anar a fins a l’església de Santa Maria de Cervelló. Un ascens fàcil de 10 minutets que us expliquem en aquest post.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “Recull de racons del Baix Llobregat i Garraf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *